Strikkefasthet

Med «strikkefasthet» menes det antallet masker du må ha i strikkearbeidet ditt pr. 10 cm i bredden og 10 cm i høyden for at plagget skal få riktig størrelse

Det er mange, selv erfarne strikkere som sier de strikker med «standard strikkefasthet». Tro meg, noe slikt finnes ikke. Vi strikker alle forskjellig, og den pinnestørrelsen som er riktig for én strikker, er ikke nødvendigvis den riktige for en annen; noen strikker løst, andre strikker fast, og det ene er ikke riktigere enn det andre. Du kan også gjerne synes at du strikker «akkurat passelig» eller «midt imellom» løst og fast, og det kan også godt være du strikker veldig pent, men det betyr heller ikke at du strikker med den strikkefastheten du skal ha etter oppskriften:

Den strikkefastheten som står oppgitt i oppskriften, er designerens strikkefasthet, ved oppstrikk av dette plagget. Og designeren, eller oppstrikkeren, hun kan strikke løst eller fast. Det er altså ikke snakk om noe «midt imellom» eller en «standard», men akkurat den strikkefastheten som faktisk er brukt under oppstrikk av prototypen til akkurat dette plagget. Og akkurat denne strikkefastheten er den som alle mål og størrelser i akkurat denne oppskriften er beregnet etter.

Du må altså måle strikkefastheten din, uavhengig av erfaring, og ikke bare én gang, men hver gang du skal strikke et nytt plagg.

Avviker du fra den strikkefastheten som står oppgitt i oppskriften, med bare én eller to masker, risikerer du å få et plagg som er flere – eller mange! – cm større eller mindre enn det skulle blitt.

Det er først og fremst strikkefastheten i bredden du skal bry deg ekstra om for å få akkurat det plagget du ønsker deg, og jo større pinner du skal strikke med, desto viktigere er det.

Du måler som regel strikkefastheten din best ved å strikke en prøve.

 

Slik strikker du en prøve for å måle strikkefastheten din:

Med den pinnestørrelsen som står oppgitt i oppskriften, legg opp det antallet masker det står at du skal ha pr. 10 cm i bredden, pluss 2–3 masker ekstra, og i tillegg minimum en kantmaske i hver side.

Strikker du noen pinner i rille før du strikker glatt, og noen masker i rille i hver side (3–5 masker) hele veien opp, blir prøven liggende flatt og lettere å måle.

Strikk frem og tilbake etter hovedmønsteret i oppskriften, eller i glattstrikk hvis det er glattstrikk du skal strikke.

Når du har strikket en lapp som måler 8–10 cm i høyden, avhengig av om du trenger å måle strikkefastheten i høyden også, fell av og vask eller skyll opp prøven din.

Vær obs på at i tilfeller der du virkelig trenger å få målt helt nøyaktig, f.eks. hvis du skal strikke et stort plagg med et intrikat mønster eller flerfarget mønsterstrikk, eller et ettersittende plagg der passformen er svært viktig, strikk prøven nøyaktig som plagget skal strikkes – rundt hvis plagget skal strikkes rundt, siden strikkefastheten din når du strikker frem og tilbake, kan være en annen.

Skal du strikke småplagg som luer o.l. som ikke har mønster som må vaskes og «blokkes» ut (strekkes ut), kan det ofte være likeså greit å kontrollmåle strikkefastheten etter noen cm og ev. rekke opp og begynne på nytt.

 

Slik vasker du strikkeprøven:

Vask eller skyll opp prøven og tørk den flatt – gjerne på gulv med varmekabler, da tørker den fort.

Å vaske prøven før du måler, er viktig siden strikkefastheten som står oppgitt i oppskriften, er målt på plagget etter vask og «blokking».

Hvor viktig det er å vaske prøven før du måler, avhenger litt av garnet og mønsteret du skal strikke, men spesielt viktig er det hvis du skal strikke f.eks. flettemønster eller hullmønster, som må «blokkes» og strekkes ut etter oppstrikk siden mønsteret ellers trekker seg veldig sammen og ser bulkete ut.

Skal du strikke glattstrikk i garn som ikke «blåser seg opp» (slik for eksempel ren ull gjør) eller endrer seg veldig etter vask, kan det være nok å bare strikke prøven uten å vaske den, eller kontrollmåle strikkefastheten på strikkearbeidet etter at du har strikket noen cm. Du slipper da å strikke en prøve, men treffer du ikke på strikkefastheten, må du rekke opp og bytte pinnestørrelse.

 

Slik måler du strikkeprøven:

Mål med linjal hvor mange masker du har pr. 10 cm i bredden på samme pinne (omgang) – vær så nøyaktig som du kan. Jo større pinner du skal strikke med, eller jo færre masker pr. 10 cm du skal ha, desto viktigere er det å måle nøyaktig; hver maske kan da gjerne fylle så mye som en halv cm eller mer, og det kan bli mange cm til sammen.

 

Hvis maskeantallet ditt pr. 10 cm avviker fra strikkefastheten i oppskriften:

opp i pinnestørrelse hvis du har flere masker pr. 10 cm enn det som står oppgitt.

ned i pinnestørrelse hvis du har færre masker pr. 10 cm enn det som står oppgitt.