Mål

Det er to typer mål som er relevante i en strikkeoppskrift: Det er plaggets mål og dine mål.

Plaggets mål skal alltid stå oppgitt øverst i oppskriften. Det er som regel kun de målene på plagget som er relevante for deg, som står oppgitt. Hvis plagget er en genser, for eksempel, står det gjerne kun oppgitt en «overvidde» (genserens mål rundt brystdelen, målt rett under ermene). Du skal da velge den størrelsen som har den overvidden som passer deg best.

I tillegg står også relevante mål på kroppen oppgitt øverst i oppskriften. Dette er mål du må ta på kroppen for at plagget skal få riktig størrelse og passform.

 

Slik tar du mål:

Bruk målebånd, stå helt vanlig, med din vanlige holdning, og pust helt vanlig – ikke trekk inn og hold pusten, for eksempel. Mål rett på kroppen eller bare ha på tynne, ettersittende klær. Målebåndet skal ligge flatt helt inntil kroppen, men uten å stramme, og selvfølgelig ikke være vridd.

 

Slik velger du størrelse:

Det er mange strikkere som tror det, men ønsker du deg plagg som passer, da skal du aldri – aldri! – velge størrelse etter «om du er en 'S', 'M' eller 'L'» – eller «38» eller «46» eller hva det måtte være.

Du skal alltid – alltid! – velge størrelse etter dine mål og plaggets mål.

Det eneste eventuelle unntaket jeg kan komme på, er hvis du kjenner designeren godt og har strikket mange tilsvarende oppskrifter av henne fra før, slik at du kjenner størrelsene hun bruker, du vet at dine kroppsmål ikke varierer noe særlig, og plagget du skal strikke, er allerede romslig i passformen, slik at du uansett har litt feilmargin.

Men jeg anbefaler ikke at du gjør det!

Ønsker du deg plagg som sitter perfekt, velg størrelse etter de målene på plagget som du mener vil passe deg best i forhold til dine kroppsmål.

Skal du strikke en genser, for eksempel, velger du som regel størrelse etter det målet som står oppgit for genserens overvidde, og finner den størrelsen som har den overvidden du tror vil passe deg best:

din brystvidde + den bevegelsesvidden du ønsker deg = din ideelle overvidde