Bevegelsesvidde

Alle plagg, inkl. strikkeplagg, har en «bevegelsesvidde». Dette er ganske enkelt hvor stort plagget er i forhold til kroppen.

kroppsmål – plaggmål = bevegelsesvidde

Strikkeplagg kan både ha en negativ og en positiv bevegelsesvidde.

Det vanlige, på strikka gensere, er en positiv bevegelsesvidde på ca. 4–10 cm, altså at genseren er ca. 4–10 cm større enn kroppen.

Men i motsetning til uelastiske, sydde plagg kan strikkeplagg også ha en bevegelsesvidde på 0 cm eller til og med en negativ bevegelsesvidde uten å bli for trange. Strikkeplagg er superelastiske, og trenger også noen ganger å ha negativ bevegelsesvidde, altså å være mindre enn kroppen, for å sitte godt på – for eksempel luer har som regel en negativ bevegelsesvidde på minimum 4–5 cm mindre enn hodet.

På strikka gensere regnes en bevegelsesvidde på 0–4 cm som «lite», slik at genseren vil være ganske ettersittende, 4–10 cm regnes som «vanlig», mens en bevegelsesvidde på mer enn 10 cm regnes som «oversized» eller «stor» (i størrelse/passform).

Det bør stå oppgitt i oppskriften hva bevegelsesvidden på plagget bør være, eller det bør som et minimum være gitt ved genserens overvidde og hva din brystvidde bør være for den og den størrelsen.

Når du vet plaggets mål og dine mål, kan du selv bestemme hvilken bevegelsesvidde og passform du ønsker deg. Ønsker du deg en litt mer ettersittende variant av plagget, kan du velge en størrelse mindre enn den som står anbefalt for dine mål; ønsker du deg en litt mer løstsittende variant, kan du velge en størrelse større.

Men NB!

Du bør ikke avvike for mye fra designerens anbefalte bevegelsesvidde eller anbefalte størrelse for dine mål.

Du må også strikke alle lengder etter anbefalte størrelse for dine mål, eller sjekke lengdene ved å prøve plagget på underveis.