Bevegelsesvidde

Alle plagg, inkl. strikkeplagg, har en «bevegelsesvidde». Det er ganske enkelt differansen mellom målet på kroppen og målet på plagget og refererer til plaggets passform. På en strikka genser er bevegelsesvidden som regel differansen mellom genserens overvidde og mottakeren av genserens brystvidde.

Strikkeplagg kan både ha en negativ og en positiv bevegelsesvidde. Det vanlige, på strikka gensere, er en positiv bevegelsesvidde på ca. 4–10 cm, altså at genseren er ca. 4–10 cm større enn kroppen.

Men i motsetning til uelastiske, sydde plagg kan strikkeplagg også ha en bevegelsesvidde på 0 cm eller til og med en negativ bevegelsesvidde uten å bli for trange. Strikkeplagg er superelastiske, og trenger også noen ganger å ha en negativ bevegelsesvidde, altså å være mindre enn kroppen, for å sitte godt på – for eksempel luer har som regel en negativ bevegelsesvidde på minimum 4–5 cm mindre enn hodet.

På strikka gensere regnes en bevegelsesvidde på 0–4 cm som «lite», slik at genseren vil være ganske ettersittende, 4–10 cm regnes som «vanlig», mens en bevegelsesvidde på mer enn 10 cm regnes som «oversized» eller «stor» (i størrelse/passform).

Plaggets bevegelsesvidde etter designet bør også stå oppgitt i oppskriften, enten spesifikt eller antydet ved genserens overvidde og hva din brystvidde bør være for den og den størrelsen.

Når du vet plaggets mål og dine mål, kan du også selv bestemme hvilken bevegelsesvidde og passform du ønsker deg. Ønsker du deg en litt mer ettersittende variant av plagget, kan du velge en størrelse mindre enn den som står anbefalt for dine mål; ønsker du deg en litt mer løstsittende variant, kan du velge en størrelse større.

Men NB!

Du bør ikke avvike for mye fra designerens anbefalte bevegelsesvidde eller anbefalte størrelse for dine mål.

Vær også obs på at du ikke avviker fra den «egentlige» størrelsen din på lengdene, men strikker alle lengder etter anbefalte størrelse for dine mål, eller sjekker lengdene ved å prøve plagget på underveis.